Ce vizităm în China ?
Dintre obiectivele pe care le-am vizitat personal, vă recomandăm:
– Shanghai: Concesiunea Franceză, Turnul TV din Pudong, faleza râului Bund, Nanking Lu
– Hong Kong: Central, Tsim Sha Tsui Ferry, portul Victoria, Kowloon, Stanley Beach
– Macao: cazinourile și vechiul Macao portughez
– Guangzhou (Canton): târgul international, insula Shamian, râul Pearl, Beijing Lu
Cum ajungem în China ?
Evident cu avionul: din România veți face cel puțin o escală în Europa iar zborul cu Turkish Airlines prin Istanbul este cel mai scurt către China.
Formalități și vize
Aveți nevoie de viza pentru a călători în China, deci ocupați-vă să o obțineți din timp. Vă trebuie viză cu 2 sau mai multe intrări dacă intenționați să vizitați Hong Kong și Macao – deși fac parte din China, acestea sunt regiuni administrative speciale și se aplică regimul de călătorie într-o țară străină: se ștampilează pașaportul atât la ieșirea din Republica Populară cât și la intrarea în Hong Kong / Macao. La reîntoarcerea în China, vă trebuie din nou viză (sau viza inițială trebuie să aibă intrări multiple). Important de știut, cetățenii români nu au nevoie de viza pt. a vizita Hong Kong și Macao, ci doar pentru Republica Populară Chineză.
Cum călătoriți prin China ?
Avionul este mijlocul de transport preferat pentru distanțe lungi. Atunci când doriți să vizitați mai multe destinații în China, este foarte avantajos să cumpărați un singur bilet cu mai multe opriri (ex. București – Beijing – Canton – Shanghai – București). Pe cursele interne, bagajul de cala este gratuit. Vă este permis un singur bagaj de mana, fie el geantă sau rucsac de laptop, poșetă sau troller mic.
Trenul este ușor de folosit, la fel ca în Romania: cumpărați bilet din gară și vă duce la destinație. Trenurile de mare viteză deservesc din ce în ce mai multe rute și rivalizează cu avioanele în privința duratei de călătorie pe distanțe mari.
Autocarul deservește rute mai apropiate și există o rețea bine pusă la punct de autogări. Cel mai adesea, veți găsi autocare cu plecare la fiecare oră.
Taxi-ul este de regulă ieftin, merge numai cu aparat și eliberează chitanță, în orașele mari cel puțin. Este posibil ca în orașele mai mici sau în zone rurale să nu fie așa.
Metroul este cea mai bună opțiune în orașele mari. Este foarte bine pus la punct, toate informațiile sunte traduse cu atenție în limba engleză. Se plătește în funcție de distanța parcursă (ex. biletul pt 5 stații este mai scump decât cel pt 3 stații) iar biletele de acces se cumpără de la niște automate cu self-service. Păstrați tichetul sau moneda primită de la automat pentru ieșire (fără el nu se ve deschide poarta).
Mașina închiriată (Rent-a-car): Nu recomandăm să conduceți în China / Hong Kong / Macao.
Cazarea
Variantele de cazare sunt foarte variate, dar hotelurile foarte ieftine nu sunt potrivite pentru europeni și de aceea nu vi le recomandăm. Căutați cu atenție pe site-urile americane de booking: Expedia.com, Orbitz.com, Booking.com, Hotels.com și comparați cu Tripadvisor.com
Indiferent ce hotel rezervați însă, aveți mare grijă să nu lăsați în camera de hotel obiecte de valoare sau bani. Puteți fi aproape siguri că toate posesiunile dvs. vor fi controlate cu grijă 🙂
Electricitatea
Atenție, China / Hong Kong / Macao folosesc alte tipuri de prize decât Europa și veți avea nevoie de adaptoare de priză. Adaptorul de priza China (pt. Republica Populară) este diferit de adaptorul de priză pentru Hong Kong (fostă colonie Britanică) și Macao (fostă colonie Portugheză care folosește aceleași prize ca Hong Kong-ul). Dar vestea bună este că toate folosesc tensiune de alimentare de 220 V la fel ca și România.
Fusul Orar
China (împreună cu Hong Kong și Macao) este la 5h înaintea României. Pentru a calcula ora în China adăugați 5 ore la ora ora României.
Mâncarea
Mâncarea poate fi o provocare în China dar cu puțină pregătire (citiți Tripadvisor pentru recomandări de restaurante) va fi o experiență foarte plăcută. În China nu veți găsi „mâncare chinezească” generică ci mai degrabă restaurante specializate în bucătăria chinezească dintr-o anumită zona. De asemenea sunt bine reprezentate și bucătării asiatice straine cum ar fi cea vietnameză, thailandeză sau macaneză (din Macao). Street Food-ul este o industrie înfloritoare în China. Pentru cei care nu se împacă cu mâncarea asiatică, în orașele mari veți găsi fast-food-uri americane (McDonald / KFC / Burger King) iar hotelurile mari (Hilton, Hyatt, Sheraton, etc.) servesc bucătărie internațională.
Băuturi alcoolice
TsingTao este brand-ul național de bere dar există și multe brand-uri locale (ex. HaiZhu este brand-ul orașului Zhuhai) sau importate (ex. berea Tiger din Thailanda). Ca regulă, berea este mai slabă și e servită în sticle mai mari (750ml e dimensiunea standard).
Bani și Prețuri
Moneda Republicii Populare Chineze este Yuan-ul (denumit și rinminbi – RMB) iar cursul de schimb este de 1USD = 6RMB (Apr 2015). Hong Kong-ul folosește dolari Hong Kong (HKD) iar cursul de schimb este 1 USD = 7,75 HKD (Apr 2015). Atenție, dolarii Hong Kong sunt emiși de patru bănci diferite și au 4 design-uri distincte, nu vă panicați dacă primiți rest bancnote de aceeași valoare dar care arată complet altfel. Moneda din Macao se numește Pataca dar puteți plăti liniștit cu dolari Hong Kong, sunt acceptați peste tot în Macao iar cursul de schimb este 1 la 1.
Ca și prețuri, ar trebui să negociați tot ce nu are prețul afișat, chinezii sunt mari comercianți și foarte buni negociatori. Asigurați-vă că obțineți minim 50% discount din prețul cerut inițial. Atenție, mâncarea are mai mereu prețul afișat și nu se negociază.
“Bacșiș” pt. servicii de calitate
Bacșișul nu prea se practică în China, am fost surprinși să primim rest exact la taxi, la frizer și la restaurant iar atunci când am insistat să lăsăm ceva în plus, oamenii au fost foarte impresionați și ne-au mulțumit îndelung.