Skip to main content

Pleci din nou cu avionul! Excelent! Ne bucurăm pentru tine. E bine să fii informat cu privire la ce poți transporta în bagaje, în speță lichidele întrucât listele cu obiecte interzise diferă de la companie la alta însă există un set minim comun. Pe lângă dimensiunile și greutatea bagajelor,  este important să ai o listă cu lichide permise în avion. Vei afla de mai jos, care sunt diferențele privind transportul lichidelor în bagajul de cabină față de bagajul de cală și cum să îți securizezi bagajele pentru a trece fără probleme de controlul de securitate al aeroportului.

Înainte de recomandări trebuie să știi că sunt considerate lichide:

  • băuturile alcoolice sau non alcoolice, inclusiv alte băuturi: supe, siropuri;
  • gelurile, loțiunile, uleiurile;
  • conținutul recipientelor sub presiune (ex: deodorant, spumă de ras);
  • paste, (pasta de dinţi, de ras);
  • produse cosmetice pentru machiaj;
  • alte articole având consistentă asemănătoare.

Mai jos sintetizăm care sunt recomandările în ceea ce privește transportul lichidelor pentru fiecare tip de bagaj pe care îl iei în călătoria ta.

Lichidele în bagajul de cabină

Nu încărca inutil bagajul de cabină

Înainte să îți faci bagajul, gândește-te de câte produse ai nevoie, fără să încarci inutil bagajul. Ia cu tine produsele esențiale, de care nu te poți lipsi până la destinație, cum ar fi: un mini-deodorant, un gloss, mascara sau alte necesități.

Ai grijă la volumul lichidelor pe care le transporți în bagajul de mana

Indiferent de compania aeriană cu care zbori (Wizz Air / Ryanair / Blue Air / Tarom etc.), ai în vedere volumul recipientelor pe care dorești să le iei în bagajul de cabină, pentru a evita să le arunci dacă acestea nu corespund cu cerințele  de securitate. Poți transporta produse care nu depășeșc 100 de ml fiecare.  Chiar dacă sunt parțial umplute însă, recipientele peste 100 ml, vor fi confiscate la punctul de control din aeroport.

Bine de știut:

Volumul maxim de  lichide pe care le poți lua în bagajul de cabină este de 1 litru. 

Dacă nu ai produse care să respecte aceste recomandări, pe site-ul nostru găsești  o gamă de produse de îngrijire personală și o trusă de cosmetice pentru avion care respectă normele impuse de companiile aeriene.

Ai nevoie de o pungă de tip ziplock pentru a transporta lichidele

Pentru a transporta în siguranță lichidele în bagajul de cabină ai nevoie de  o pungă de tip ziplock transparentă.  Punga nu trebuie să depășească dimensiunea de 80 de cm pe contur (de ex: 20x20cm – 4 laturi de 20cm, sau 15x25cm). Obiectele trebuie să încapă lejer în această pungă. Este permisă o singură pungă per pasager, cu excepția adulților însoțitori sau a persoanelor care călătoresc împreună cu copiii.

Evită formarea cozilor la controlul de securitate

În momentul în care vei fi supus controlului de securitate din aeroport  e obligatoriu să prezinți separat lichidele de celelalte obiecte din bagajul tău de cabină. Așadar e important să le poziționezi în bagaj în așa fel încât să fie cât mai ușor de scos. În acest mod, ajuți personalul de securitate să controleze într-un timp mai scurt bagajele și eviți formarea cozilor de așteptare.

Când te afli într-una din situațiile de mai jos, îți este permis să transporți lichide care depășesc volumul recomandat:

  • Lichidul este prescris în scop medical și urmează să fie folosit pe parcursul călătoriei. La cerere, în aeroport ți se va cere să prezinți dovada autenticității lichidului (prescripția/reteta medicală).
  • Lichidul a fost cumpărat din zona duty-free a aeroportului, după punctul de control al cărților de îmbarcare. Și în acest caz, trebuie să ai în vedere ca lichidul să fie într-o pungă sigilată și să ai dovada care să ateste achiziționarea din aeroport.

    Ține cont că există companii care pot considera acest bagaj ca fiind suplimentar și aplică anumite costuri suplimentare.

Spre deosebire de bagajul de cabină, în bagajul de cală ai voie să transporți mult mai multe obiecte.

Greutatea maximă admisă pentru bagajul de cală diferă de la o companie la alta, cel mai bine este să verifici acest lucru înainte de a începe să îți faci bagajele.

Înainte să afli care sunt retricțiile privind transportul lichidelor în bagajul de cală, trebuie să știi câteva lucruri despre securizarea acestuia.

Securizarea bagajului de cală

Îți recomandăm să ții cont de două aspecte importante în ceea ce privește securizarea bagajului:

  • Pe de o parte, bagajul tău trebuie să aibă o etichetă cu numele, adresa și numărul tău de telefon, pentru a fi ușor de identificat, în cazul în care ajunge la o altă destinație decât cea indicată pe biletul tău de avion. Există situații în care bagajul se poate pierde, însă cu aceste date inscripționate pe bagaj, șansele recuperării sunt mult mai mari.
  • Pe de altă parte, în special pentru călătoriile spre America, trebuie să îți securizezi bagajul conform normelor Transportation Security Administration (TSA).

Există două variante prin care poți să îți securizezi bagajul în cazul în care călătorești spre America:

  1. Îți cumperi un troler cu lacăt TSA inclus.
  2. Aplici un lacăt TSA la trolerul pe care îl ai deja.

De ce trebuie să foloșești o încuietoare TSA?

Dacă personalul aeroportului decide ca bagajul trebuie verificat suplimentar și nu il poate deschide il vor forta (cel mai comun exemplu este că îti vei găsi cheițele de la cifru tăiate și legate cu o brida din plastic). După verificare personalul de securitate îți va inchide bagajul și îl vor securiza prin metodele pe care le au ei la dispozitie (ex: bridele de mai sus) iar în bagaj vei găsi (în statele civilizate) o hârtie care explică de ce s-a umblat în bagajul tău.

Verificarea fără niciun fel de restricție este o obligație a personalului aeroportului căreia nu i te poți împotrivi în niciun fel. Dacă agentul care îti verifică bagajul consideră că transporți obiecte sau substanțe interzise, periculoase sau pur și simplu are dubii asupra conținutului îti va putea deschide bagajul fără acordul tău, și fără a ține cont de modul în care acesta e inchis.

TSA este standardul de încuietoare pe care autoritățile o pot deschide cu chei speciale, inaccesibile publicului larg și care permit deschiderea fără a produce vreo pagubă sau alterare asupra conținutului.

Dacă bagajul tău de cală este securizat, ținând cont de recomandările de mai sus, ceea ce trebuie să ai în vedere este conținutul acestuia.

Ce lichide poți transporta în bagajul de cală

Spre deosebire de bagajul de cabină unde nu ai voie să iei recipiente mai mari de 100ml cu lichide, în bagajul de cală poți transporta:  creme, loțiuni de corp, parfumuri, dizolvant de unghii, spume de ras, fixativ, paste de dinți sau de ras, băuturi, etc. care pot depăși 100 ml fiecare.

Chiar dacă mulți dintre noi consideră că pot transporta orice în bagajul de cală, lucrurile nu stau chiar așa.

Ai grijă la cantitatea de băuturi alcoolice pe care o transporți în bagajul de cală

Fiecare aeroport are politica sa în ceea ce privește transportul băuturilor alcoolice în bagajul de cală.

Cantitatea maximă de băuturi alcoolice pe care o transporți diferă în funcție de concentrația de alcool pe care o au băuturile:

  1. pentru băuturile alcoolice cu o concentrație până în 24% alcool – nu există restricții clare privind cantitatea pe care o transporți
  2. pentru băuturile alcoolice cu o concentrație de peste 24% alcool – cantitatea pe care o transporți este limitată (în funcție de politica aeroportului)

Pentru a evita problemele atunci când bagajul tău de cală este scanat / verificat, îți recomandăm să te informezi cu atenție înainte de călătorie, consultând site-ul aeroportului de pe care pleci și cel de destinație precum și aeroporturile pe care ai escală (dacă este cazul).

Ține cont de aceste recomandări și vei avea o călătorie cu avionul lipsită de probleme și de stres.

Îți amintim că aceste informații sunt valabile la data publicării articolului. Informațiile pot suferi modificări, așadar, îți recomandăm să verifici informațiile cu privire la transportul bagajelor tale înaintea fiecărei călătorii, accesând site-ul companiei aeriene cu care călătorești și a aeroportului de pe care pleci.

În postările noastre viitoare îți vom detalia  care sunt produsele interzise și periculoase și ce nu ai voie să iei cu tine în bagajele tale. 

Leave a Reply