Există pe internet nenumărate articole care promit să vă dea rețeta perfecta pentru a găsi cel mai ieftin bilet de avion dar adesea sfaturile lor foarte punctuale (de genul “cumpărați biletul marți după ora 3 după-amiaza” sau “cu exact 3 săptămâni și 2 zile în avans față de data zborului”) nu prea funcționează.
Noi însă vă prezentăm mai jos câteva principii simple și de bun simț, care ar trebui să vă ajute să găsiți un bilet mai ieftin.
Prețurile biletelor de avion variază în funcție de mulți factori precum: perioada din an (sărbătorile naționale, vacanțele școlare etc.), anotimpurile, zilele săptămânii (weekend-ul e de regulă mai aglomerat și mai scump).
În principiu, companiile aeriene vor crește prețurile în perioadele foarte aglomerate iar dacă insiști să zbori atunci, va trebui să plătești mai mult. August este de obicei luna cea mai aglomerată în Europa iar familiile cu copii călătoreasc de regulă numai în timpul vacanțelor școlare.
1) Încercați să zburați atunci când nu este aglomerat:
a. Primăvara sau toamna (vara și iarna sunt sezoane tradiționale de vacanță)
b. În afara vacanțelor școlare (consultați un calendar specializat pe internet)
c. Imediat după sărbătorile importante, când toată lumea s-a întors deja la serviciu
d. Dimineața devreme sau târziu în noapte, fiindcă în general toată lumea evită aceste zboruri.
2) Fiți flexibil cu destinația, în măsura în care este posibil:
O bună variantă este să folosiți Google Flights, aici: https://www.google.com/flights completând numai orașul de plecare (ex. București, Cluj, Iași etc.) și datele în care doriți să călătoriți, fără a completa destinația. Google Flights vă va prezenta toate zborurile disponibile în datele dvs. împreună cu costurile lor, astfel încât veți putea alege destinația cea mai convenabilă.
Spre exemplu, vă prezentăm mai jos rezultatele căutării pentru plecări din București în data de 19 iunie 2018, cu întoarcere o săptămână mai târziu, în 26 iunie, în care puteți găsi mai multe bilete de avion ieftine:
3) Rezervați bilete online pentru fiecare persoană pe rând
De obicei, liniile aeriene au disponibile la vânzare bilete la prețuri diferite, care se vând în ordine cronologică. Spre exemplu, la un anumit moment este posibil să fie disponibil 1 bilet la prețul de 100 lei și două la 125 lei, dar dacă veți căuta să cumpărați 2 bilete deodată, site-ul vă va prezenta oferta de 2 bilete la 125 lei / buc. rezultând un total de 250 lei. Dacă le rezervați unul câte unul, puteți cumpăra un bilet cu 100 lei și altul cu 125 lei, rezultând un total de 225 lei, adică o economie de 10%.
4) Încercați să cumpărați biletul într-o monedă străină, mai slabă decât moneda dvs.
Spre exemplu acum în februarie 2018, dolarul american (USD) pare a fi considerabil mai slab față de leu decât de obicei, așa că ați putea economisi cumpărând biletul de avion în dolari americani. Practic veți plăti tot lei dacă folosiți un card bancar românesc, dar calculul se va face în dolari SUA, convertiți în RON la cursul de schimb al zilei. Această metodă nu va funcționa la toate companiile aeriene, dar merită încercată 🙂
Abonați-vă la newsletterul Travelkit pentru a fi la curent cu toate noutățile din domeniu. În plus, veți putea descărca gratuit „Ghidul Zborurilor Low-Cost – Ediția 2018” care conține informațiile esențiale despre zborurile low-cost: limitări bagaje, taxe suplimentare, reglementări de securitate și vamale.
Travelkit este magazinul online specializat în bagaje de avion și accesorii de călătorie.